Denne saken ble publisert i D2.
Pauserommet
Meditasjonspoden Somadome skal gi arbeidstakere et pusterom i jobbhverdagen.
– Poden gir deg muligheten til å meditere når du egentlig ikke har tid eller anledning til å meditere, sier Sarah Attia.
New York-kvinnen er skaperen av meditasjonspoden Somadome, som hun beskriver som et tilfluktsrom fra en stressende arbeidshverdag, et avlukke der du kan bøte på liten arbeidslyst og høye stressnivåer.
Nyvinningen åpner og lukker seg som et kamskjell, og så snart man setter seg til rette i stolen, kan man høre suset fra sjøen mens et James Turell-aktig lysbad velter ned fra det kuppelformede taket.
– Somadomen har mange bruksområdet og alt fra finansfolk til kunstnere sier at den funker. Jeg også har snakket med idrettsutøvere som bruker den til restitusjon, sier Attia.
I kø for å meditere
Det selvlysende egget rulles for tiden inn på kontorgulvene i Silicon Valley. Pinterest gikk nylig til anskaffelse av et eksemplar. Adobe har sikret seg to og vurderer å kjøpe et tredje.
Kris Herrera, som har ansvaret for arbeidsmiljøet hos sistnevnte, sier teknologibedriften
anser meditasjonspoden som en investering i de ansattes helse.
– Vi har et helhetlig syn på helse. På samme måte som vi tilbyr våre ansatte næringsrik mat i kantinen, sørger vi at de har tilgang på gode meditasjonsfaciliteter.
På gangen, utenfor rommet der meditasjonspoden er stasjonert ved Adobes hovedkvarter i San Jose i Silicon Valley, står husadvokaten Emily Chang.
– Jeg var blant de første som oppdaget den. I starten brukte jeg den tre ganger i uka. Nå er den blitt veldig populær. Jeg må ofte booke den dagesvis i forveien.
Klokka er 14.05. Timeplanen foran henne viser at det er hennes tur, men døra er låst. Tre ganger må hun banke på før romstering høres fra innsiden. En techbro med shorts og sandaler tusler omsider ut med en beklagende mine.
– Sorry, jeg sovnet, sier han og forsvinner ned gangen.
– Det der skjer hele tiden, sier Chang. – Folk dupper av der inne.
Fargevalg
Hun setter seg til rette i stolen. På displayet er det fem tastevalg, fem farger.
Hun kan velge seg turkis for prestasjonsforbedring og klikke seg videre til en av underkategoriene som skal gi henne en kreativ vitamininnspøyting. En myk kvinnestemme vil da hviske Paulo Coelho-klingende visdomsord i øret hennes: Dette er din reise til nåtiden. Lytt til universets stemme og universet vil lytte til deg. Alt i livet ditt er en del av en større plan.
Hun kan velge seg blått for energipåfyll. En hinne av lys vil da reise seg nederst på
kuppelhvelvingen. Ambientsymfonien hun får på ørene vil være kald, men lydteppet vil langsomt sprekke opp og erstattes av sildrende vann og kvitrende småfugl. Hun vil få en ny vår inni poden.
Grønt tastevalg er for fokus og konsentrasjon. Hvis hun trykker på dette vil en durende ulyd, som fra en skakkkjørt flymotor, innlede audioopplevelsen, og så avløses av et synthaktig take off. Oppi skyene, inni poden, skal hun igjen få oversikt over livet sitt.
Ifølge skaperen Attia er de soniske elemenentene håndplukket for å hensette hjernen i ulike sinnstemninger. Lyddesignet inneholder også såkalte binaural beats, som kort oppsummert innebærer at lyden man får på hvert av ørene har ulik frekvens. Dette skal rekalibrere hjernebølgene og gi ønskelige kognitive resultat.
Foreløpig er det ikke all verden av forskning som understøtter innsalgspoesien.
– Vi gjør faktisk et forskningsprosess med UCLA akkurat nå, sier Attia. – Forskningsfeltet er ferskt, men lydsporene brukes allerede innenfor musikkhealing. Tilbakemeldingene er gode.
Husjuristen Emily Chang trykker på tasten for kjærlighet og omtanke, lilla. Fargekategorien skal angivelig styrke empatien, samt gjøre henne mer tålmodig og vennligsinnet overfor kollegaene. Selv sier Chang at det er dette programmet som av en eller annen grunn best hjelper henne med å stresse ned og omstarte hjernen.
Hun senker kuppelhvelvingen. Fra utsiden ser man at poden skifter farge og på innsiden regner et lilla lysregn over henne. Når den 20 minutter lange sekvensen er over, er hun full av lovord om både poden og arbeidsplassen.
– Det er en veldig egenartet meditativ opplevelse når man sitter i et sånt avlukke. Man soner ut på en helt annen måte, sier hun. – Adobe er nytenkende som tilbyr oss dette. Det viser at de tar meditasjon og de ansattes mentalhelse på alvor.
Meditasjonsbølgen
Utenfor hovedkvarteret til Adobe er imidlertid ikke alle like bergtatt av meditasjonsbølgen som skyller innoverer arbeidslivet.
Enkelte er direkte kritiske til utviklingen. En innvending som fremmes er at arbeidsgiverne heller bør lette arbeidsmengden til de ansatte enn å stimulere dem til stresshåndtering.
Kris Herrera i Adobe sier at det ene ikke utelukker det andre og at de er opptatt av å gi de ansatte fri når de trenger. Han understreker også at det var de ansatte som først viste interesse for meditasjon og startet en meditasjonssirkel.
Chang mener Adobe posisjonerer seg som en attraktiv arbeidgiver ved å tilby gode meditasjonsfasiliteter.
– Mange er i ferd med å få øynene opp for meditasjon. Populariteten skyldes ikke nødvendigvis at folk er overarbeidet eller stresset. Folk mediterer av mange grunner. Mange trenger bare å komme seg vekk fra sosiale medier for en stakket stund. Da er det fint å ha et egg å krype inn i.