Myk makt
Den svenske designeren Isabelle Olsson har gjort kunstig intelligens hjemmekoselig.
– Hey google! er i ferd med å bli en vanlig tiltaleform.
Google Home har nemlig inntatt norske hjem. I alle rom til alle døgnets tider, kan early adaptors nå betale regninger og sjekke busstider uten å rikke så mye som en finger. Til tross for at stemmestyringen gir swipetrøtte tomler etterlengtet hvile, så var det likevel ingen selvfølge at smarthøytalerne ville bli husvarme.
Teknobarn
Kunstig intelligens, stemmestyring, skjulte mikrofoner.
Smarthøytalernes produkbeskrivelse, gir assosiasjoner til avlyttingsdramaet De Andres Liv såvel som scifi-klassikeren 2001: En romodyssé, men der HAL9000 i sistnevnte film gir seg til kjenne som en rødpulserende prikk omgitt av blåtoner, så smelter Googles smarthøytalere inn i omgivelsene med sin myke former og matte fargepaljett.
Ved første øyekast ser faktisk Google Home ut som blomstervase uten blomster. Lillebroren, Google Home Mini, ligner en krysning mellom en vaniljemakron og en sofapute.
– Menneskelige, kaller Isabelle Olsson sine små teknobarn.
Softcore
Den svenske designeren, som for få år siden var på en liste over de 35 mest innflytelsesrike techkvinnene i verden under 35 år, har de siste årene vært en en av nøkkelpersonene bak google myke overgang til å lage stadig mer hardware.
I 2014 tegnet hun googles smartbriller Google Glass. Etter det har hun viet mye av sin tid til Google Home.
Målet har hele tiden vært å gi teknisk utstyrt et mindre teknisk utseende.
– Smarthøytalerne er i likhet med alle hjemmeproduktene våre inspirert av hjemmet, ikke av teknologien eller noen framtidsvisjon om hvordan teknologien kan se ut, sier hun.
Mini-minimalisme
Googles uttalte kjerneverdi om å være menneskelig, har blitt 35 åringens modus operandi.
– Googles software har alltid en personlig tone. Du ser det når chromen kræsjer og meldinger som "oh snap!" popper opp. Vi har forsøkt å overføre dette til hardwaren vår. Du skal føle deg komfortabel rundt produktene våre.
Det menneskelige er i googles univers også synonymt med minimalisme.
– Vi kutter all unødvendig støy. Slik søkesiden vår ikke er noe mer enn en logo og et blankt felt, så er Google Home Mini ikke noe mer enn en en myk sirkel. Den kunne vært full av knapper.
157 nyanser av grå
Under produktutviklingen lyttet Olsson vel så mye til følelsene som fornuften. Selv sier hun at hun heller stiller teamet sitt spørsmålet "hva føler du?" enn "hva synes du?"
– Hvis du spør folk hva de synes, så begynner folk å tenke logisk. Jeg er interessert i den umiddelbare følelsesreaksjonen.
Den emokratiske prosessen med å finne riktig design har derfor inneholdt mye prøving og feiling. Underveis testet de blant annet 157 gråtoner før de fant riktig fargetrekk på høyttalerne.
– Jeg satte opp protoypene på en hylle ved skrivebordet mitt, slik at jeg ble eksponert for dem hver gang jeg gikk til og fra arbeidstasjonen. Det ga meg en mer intuitiv forståelse av produktet. Etterhvert møblerte jeg også kontoret mitt r som et hjem, slik at opplevelsen ble enda mer naturtro.
Avvæpningstaktikk
Sluttproduktenene i Google Home-familien har ifølge Olsson kameleonaktige kvaliteter, både hva angår estetikk og anvdendelighet,
– Jeg har de selv stående overalt i huset. På min datters værelse bruker vi dem som white noise maskiner. På min side av sengen på soverommet bruker jeg den som vekkerklokke. På kjøkkenet lytter jeg på musikk. Jeg bruker dem til ulike ting i ulike rom.
Om det kamelonaktige ytre gjør at vi tidvis glemmer dem, så er det likevel ikke slik at smarthøytalerne nødvendigvis glemmer oss.
Talesøkhistorikken lagres, hvis vi ikke manuelt går inn og endrer det. Kritikere har derfor hevdet at googles menneskelige design ikke er noe annet enn enda et lurendreiertriks for å få oss til å senke guarden og dele enda flere personlige opplysninger, som google i neste omgang kan bruke til målrettet markedsføring.
Teknisk medhjelper
Ifølge Olsson ivaretar alle enhetene de lager med Google-assistenten personvernet og hun påpeker at høyttalerne først prosesserer det vi sier etter aktiveringsfrasene “Hey Google” eller “OK Google” er oppfattet.
– Det er også verdt å merke seg at vi kun har designet en eneste knapp på hele høyttaleren, og det er mute-knappen, som gjør det enkelt for brukeren å skru av mikrofonen når de måtte ønske det.
– Men dere lagrer søkehistorikken, hvis ikke jeg manuelt endrer det. Hvorfor er dette en standardinnstilling? Hva er det som tilsier at jeg i utgangspunktet vil at dere skal lagre mine digitale spor?
– Når du snakker med Google-assistenten behandler vi dataene på samme måte som når du gjør et Google-søk. Årsaken til infoen lagres, er at vi ønsker å gi mest mulig meningsfull assistanse. Da hjelper det å kjenne brukerens lokasjon og personlige interesser, men vi sørger alltid for at dataene forblir private.
Olssons sier visjonen hennes er å designe tekniske medhjelpere heller enn tidstyver. Google skal nemlig ikke forandre hjemmene våre på et fundamentalt nivå, i hvert fall ikke foreløpig.
– Vi ønsker å tilby hjelp når brukeren ønsker det, og holde oss unna når de ønsker det. Hjemmet skal fortsatt være et sted der du hviler og tilbringer tid med familie. Jeg vil bare gjøre hverdagen din enklere.
(Denne saken sto på trykk i D2 i november i 2018.)