Millenialmuseet
Grunnleggeren av Museum of Ice Cream vil redefinere museenes rolle i det tjueførste århundret.
– Hva er egentlig et museum? spør Maryellis Bunn.
I 2016 åpnet hun Museum of Ice Cream på Manhattan, en popup-utstilling som siden har sprunget ut i Miami og Los Angeles, samt fått en permanent avlegger i San Francisco.
Majoriteten av publikummerne er såkalte gen-Z`er og millenials, altså unge voksne, men det føles mer ut som en barnebursdag enn en museumsvisitt når man trapper opp utenfor utstillingen i sistnevnte by. For å slippe inn må dikte opp et iskremnavn. Så sendes man ned en rosa rutsjebane og inn i en bunker fylt med saftiskulpturer, sukkerspinnmaskiner og enhjørninger. Vakter i rosa sparkebukser ber de fremmøtte rope "Ice Cream". Og så, enda høyere: "I scream."
– Vi vil stimulere folk til å uttrykke seg. Til å synge og danse. Det har lenge frustrert meg at tradisjonelle museer reduserer publikum til passive tilskuere, sier grunnlegger og direktør Bunn.
På veggene i Museum of Ice Cream er det skrint med plaketter om iskremens historie. Det er heller ikke noe auditorium som sender dokumentarfilmer i loop. Bunn sier at hun vil utvide folks forståelse av hva et museum kan være.
– Museumsnavnet var ment som en provokasjon. Vi er ikke et tradisjonelt museum, vi vet det, men vi er heller ikke noen fornøyelsespark. Vi bestemte oss derfor for å endre spillereglene og kalle oss et museum.
Anti-museum
Mens museer flest opplever sviktende besøkstall i USA, har Museum of Ice Cream månedslange ventelister.
Suksessen har avfødt en viss motbør og kritikere underkjenner ikke bare at Museum of Ice Cream er et museum. Enkelte hevder også det er et anti-museum, et slags "safe space" for den Petter Panske millenialgenerasjonen, som ikke vil eksponeres for voksenkunst eller få historielekser tredd nedover hodet, men heller vil rulle rundt i iskremstrøssel og ta bilder av hverandre.
Bunn går ikke med på at hun bidrar til en forflatning av museumopplevelsen.
– Vi har egne husarkitekter, husdesignere og huskunstnere som lager en estetisk totalopplevelse. Jeg sier ikke vi er bedre enn museer flest, men vi har tro på prosjektet vårt og gjør noe som aldri har vært gjort før. Vi kombinerer kunst og kunnskapsformidling med opplevelser. I det siste har vi forresten sluttet å kalle oss for et museum. Vi kaller oss nå for et experium. Det er et navn vi har funnet på selv. Et experium er et sted der du opplever nye ting og blir kjent med nye folk.
Ideen om Museum of Ice Cream ble unnfanget da Bunn bodde alene i New York for noen år siden. Til tross for at hun var i en by som hadde alt, følte hun at det var noe som manglet. Hun savnet en sosial arena der det gikk an å bli kjent med nye folk.
– Man kan treffe nye mennesker på kafeer og i parker, men det krever at man overstiger mange sosiale hindre. Mange er redd for å ta det første steget. Jeg ville derfor skape en møteplass, der kunsten og aktivitetene bidrar til at folk åpner seg og snakker til fremmede. Kjærlighet for iskrem er noe mange kan samles om. Det er den perfekte samtalestarteren, sier Bunn.
I en tid med butikkdød og hjemmekontor, tror hun også at behovet for flere "tredje steder" - altså sosiale møteplasser som supplementerer hjemmet og jobben - vil bli større.
– Selv om antallet sosiale arenaer blir færre, så synker ikke behovet vårt for sosialisering. Ambisjonen min med Museum of Ice Cream er å bekjempe urban ensomhet.
Beyonce-effekten
Tidligere i år ble Musuem of Ice Cream verdsatt til 200 millioner dollar. Moderselskapet, Figure8, har også fått rikelig med investorpenger til å utvikle nye konsepter.
Markedsverdien skyldes blant annet at utstillingene markedsfører seg selv. Da Beyonce og Jay-Z gjestet den Alice i eventyrlandaktige-underverdenen, lastet de opp familiebildene på sosiale medier. Kate Perry, David Beckham og Kim Kardashian har også trålet seg gjennom de rosa katakombene, der instagramkulissene ligger som perler på en snor.
Også de har bidratt med en raus porsjon gratisreklame.
Bunn sier det ikke har vært intensjonen hennes å skape en kjendismagnet eller jaktmark for likes-jegere. I det siste har hun også arrangert SoMe-frie kvelder, der publikum bes om å legge fra seg telefonen ved inngangen. Konseptkveldene har blitt godt mottatt og mange av de besøkende så ut til å få vel så mye ut av utstillingen ifølge Bunn.
Noe permanent fotoforbud er likevel ikke aktuelt. Viraliteten har tross alt beredt grunnen for at Museum Of Ice Cream kan utvide og i desember åpner en permanent utstilling i New York. I 2020 vil de åpne en ny utstilling hvert kvartal. I USA og internasjonalt
– Vi har allerede hatt 1.5 millioner publikummere fra 80 land, så vi vet hvor stort potensialet er. En dag kommer vi sikkert også til Skandinavia. Vi vil også utvikle andre konsepter, som ikke har noe med iskrem å gjøre, men som også kombinerer kunst og opplevelse.
Bunn ble i forfjor listet opp som en av USAs 30 mest innflytelsesrike kulturpersonligheter under 30 år i Forbes. Hun har også blitt utropt til millenialgenerasjonens Walt Disney, et kallenavn som ikke tynger 27-åringen nevneverdig. Disneyland er nemlig den uttalte hovedkonkurrenten. Og hun legger ikke skjul på at hun har storslåtte planer for experium-imperiet.
– Jeg vil bygg nye og større steder i årene fremover. En dag vil jeg designe min egen by.
Denne saken sto på trykk i D2.